Morski Mobilny Uniwersytet Ludowy serdecznie zaprasza do uczestnictwa w nowo uruchomionych kursach, które są dedykowane rodzicom, nauczycielom oraz animatorom czasu wolnego. Oferujemy dwa wyjątkowe kursy: „Animacja zajęć dla dzieci – inspiracje gier i zabaw” oraz „Wartościowe książki dla dzieci”. Każdy z warsztatów został stworzony z myślą o dostarczeniu uczestnikom praktycznych narzędzi oraz wiedzy, które pomogą w rozwijaniu kreatywności dzieci i wspieraniu ich rozwoju poprzez zabawę i literaturę.

Animacja zajęć dla dzieci – inspiracje gier i zabaw

Cel warsztatu

Celem tego warsztatu jest zapoznanie uczestników z różnorodnymi metodami i technikami animacji zajęć dla dzieci. Uczestnicy nauczą się, jak efektywnie organizować czas wolny dzieci, angażując je w kreatywne i rozwijające gry i zabawy.

Program warsztatu

1. Wprowadzenie do animacji zajęć – Omówienie podstawowych zasad i korzyści wynikających z animacji zajęć dla dzieci. Dostosowanie zabaw do wieku i predyspozycji dzieci.
  2. Kreatywne techniki animacji – Praktyczne ćwiczenia i scenariusze zajęć, które pobudzą wyobraźnię i kreatywność dzieci.
  3. Praktyczne zastosowanie – Warsztaty praktyczne, w trakcie których uczestnicy będą mogli przygotować i przeprowadzić własne animacje.

Korzyści dla uczestników

• Poznanie różnorodnych form aktywności, które można wprowadzić do codziennej pracy z dziećmi.
  • Umiejętność tworzenia atrakcyjnych i bezpiecznych programów zajęć.
  • Zwiększenie wiedzy na temat rozwoju dziecka poprzez zabawę.

Terminy

⛳️29 lipca /poniedziałek/ 14.30-16.30 zapraszamy dorosłych z dziećmi na warsztaty z tworzenia pomponów.

⛳️29 lipca /poniedziałek/ 17.00-19.00 zapraszamy osoby dorosłe
Animacje gier i zabaw. Cześć 2 – Gry i zabawy manualne. Masy plastyczne.

Zapraszamy wszystkich tych, którzy poszukują inspirujących przykładów na organizację czasu wolnego dzieci i młodzieży, podczas urodzin, lekcji, czy spotkań integracyjnych.

⛳️02 sierpnia /piątek/ 17.00-19.00 zapraszamy osoby dorosłe
Animacje gier i zabaw. Część 3- Gry terenowe

Lokalizacja
Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie, ul. Ofiar Stutthofu 56

Zapisy
Spotkania są bezpłatne, jednak obowiązują zapisy przez formularz: https://forms.gle/cXu9KyufLVjRS63LA.

Wartościowe książki dla dzieci

Cel warsztatu

Warsztat ten ma na celu przybliżenie uczestnikom bogactwa literatury dziecięcej oraz nauczenie ich, jak wybierać wartościowe książki, które wspierają rozwój emocjonalny, społeczny i intelektualny dzieci.

Program warsztatu

1. Wprowadzenie do literatury dziecięcej – Krótka historia i przegląd najważniejszych gatunków literatury dla dzieci.
  2. Kryteria wyboru wartościowych książek – Na co zwracać uwagę, wybierając książki dla dzieci w różnym wieku.
  3. Rola książek w rozwoju dziecka – Jak książki wpływają na rozwój emocjonalny, społeczny i intelektualny dziecka.
  4. Interaktywne czytanie – Techniki angażujące dzieci w aktywne uczestnictwo podczas czytania.
  5. Przegląd współczesnych autorów i ilustratorów – Prezentacja najciekawszych współczesnych twórców literatury dziecięcej z uwzględnieniem książek z kręgu kultury kaszubskiej.

Korzyści dla uczestników

• Zwiększenie umiejętności wyboru wartościowej literatury dziecięcej.
  • Poznanie technik wspierających aktywne czytanie z dziećmi.
  • Wiedza na temat wpływu literatury na rozwój dziecka.

Terminy

⛳️26.09. /czwartek/ 10:00 – 14:00 – dla pracowników placówek kulturalno-oświatowych
⛳️26.09. /czwartek/ 17:00 – 19:00 – dla rodziców

Lokalizacja
Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie, ul. Ofiar Stutthofu 56

Zapisy
Spotkania są bezpłatne, jednak obowiązują zapisy przez formularz: https://forms.gle/Z9654AhnW94xoapD8

Organizacja warsztatów

Warsztaty będą prowadzone przez doświadczonych trenerów i praktyków, którzy mają wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi. Każde spotkanie będzie trwało około 2 godzin i będzie składało się z części teoretycznej oraz praktycznej.

Jak się zapisać?

Aby zapisać się na warsztaty, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego zachęcamy do szybkiego rezerwowania miejsc. Po zarejestrowaniu się, uczestnicy otrzymają potwierdzenie oraz dodatkowe informacje organizacyjne.

Podsumowanie

Warsztaty „Animacja zajęć dla dzieci – inspiracje gier i zabaw” oraz „Wartościowe książki dla dzieci” to doskonała okazja dla rodziców, nauczycieli oraz animatorów, aby zdobyć cenną wiedzę i umiejętności, które pomogą w rozwijaniu kreatywności i zainteresowań dzieci. Zapraszamy do udziału i wspólnego odkrywania fascynującego świata zabaw i literatury dziecięcej.