Malbork! 🏰
I jego największy zabytek: Malbork Zamek Krzyżacki, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Oprowadzani przez Panią przewodnik, dowiedzieliśmy się wiele! ❓🙋‍♂️🙋‍♀️
Poznaliśmy otoczenie i wnętrze największego na świecie zamku krzyżackiego, budowanego przez ponad 150 lat. 📅
Wiemy już, że stylem panującym jest gotyk, bram prowadzących do zamku wysokiego jest kilkanaście, że codziennie obowiązywało inne hasło wejścia 🗝️, że dostępu do zamku kiedyś broniła również fosa wypełniona wodą. 💧
Poznaliśmy legendę o ostrzale Letniego Reflektarza, a nawet widzieliśmy kulę, która została wtedy wystrzelona, a która utkwiła w murach sali.
Poznaliśmy pokrótce regułę Zakonu Szpitala Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie (długa nazwa, trudno zapamiętać).
Wiemy też jak Krzyżacy spędzali czas, gdzie spali, jadali, modlili się.
Okazało się, że zamki krzyżackie budowane były w odległości możliwej do pokonania w jeden dzień. 🐎 Dlaczego? Bo nie mogli oni przebywać długo poza siedzibą zakonu.
Zwiedzając zamek byliśmy w Wysokiej Sieni prowadzącej do Letniego i Zimowego Reflektarza, Sali Królewieckiej – w Pałacu Wielkich Mistrzów. W Gdanisku, Kapitularzu, Kościele Zamkowym – w Zamku Wysokim.
Spacerowaliśmy ponad 2 godziny podziwiając te niesamowite wnętrza, ale nawet nie odczuliśmy zmęczenia.
A to dlatego, że kulinarnie zadbaliśmy o to, aby dopisywał nam dobry humor. Najpierw po podróży pociągiem wizyta w McDonaldzie i shake na ochłodę. 🍦Po zwiedzaniu, a jeszcze przed powrotem do Gdańska zjedliśmy pyszny obiad. 🍽️ Było prawie jak w domu, a dało nam to dodatkową energię do aktywności na placu zabaw.
Za nami piękny dzień, pelen pozytywnej energii, wiedzy i słońca! 🥰☀️😎