Koniec wakacji w naszej świetlicy to kilka wydarzeń. Pierwszym z nich była wizyta w Centrum Nauki Eksperyment w Gdyni, podczas której przekonaliśmy się, że nauka też może być świetną okazją do zabawy. Stworzyliśmy sobie również albumy z wakacyjnymi wspomnieniami. Na ich kartach znalazły się pamiątki, rysunki, naklejki nawiązujące do tematyki każdego z letnich tygodni spędzonych w świetlicy. Zadbaliśmy też o to, aby było miejsce na wpisy od naszych koleżanek i kolegów, bo nic nie jest tak ważne, jak nawiązane przyjaźnie i nowe znajomości. Ostatni dzień przed rozpoczęciem roku szkolnego to także ostatni dzień w projekcie naszej wolontariuszki Inmy. Był smutek, wzruszenie, podziękowania i prezenty. Inma dostała od nas album ze zdjęciami i wspomnieniami z naszej świetlicy. My również dostaliśmy od niej upominki – słodkości i zakładki do książek z przemiłymi słowami na pamiątkę jej pobytu z nami. Aby lżej nam było powrócić do szkoły, każdy dostał pakiet na start zawierający kredki, ołówki, długopisy, linijki, zeszyty.

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańska.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Budzyń

Świetlica Caritas im. bł. Alicji Kotowskiej