Ostatnia prosta przed Wielkanocą. My nie zwalniamy tempa.
Po pierwsze i najważniejsze – kartki świąteczne! Przygotowaliśmy je używając kolorowych papierów, aplikacji, naklejek i kolorowanek. Gotowe zabraliśmy do domów, aby wspólnie z rodzicami wypełnić wielkanocnymi życzeniami i wysłać do naszych bliskich. Uwielbiamy tę tradycyjną formę składania życzeń. Jest wyrazem naszych myśli, indywidualnego podejścia do odbiorcy. O aspekcie artystycznym już nawet nie wspominając! 😉
Kolejne świąteczne dekoracje także się pojawiły. Ich głównymi bohaterami były po pierwsze zajączki – najpierw w postaci geometrycznych kolorowanek; opasek na jajka, które znajdą się na świątecznym stole, ale znalazły się też takie, które przycupnęły pod płotkiem i spokojnie czekają na nadejście Wielkanocy.
Mniej niecierpliwie były baranki – w wersji 3D, obklejone watą, już niespokojnie przebierają nóżkami chcąc witać wielkanocny poranek.
No i girlanda z jajek – pomalowane kolorowymi farbkami i zawieszone na wstążkach będą piękną ozdobą w naszych domach.
Niektórzy z nas posiali także rzeżuchę. Rośnie powolutku, ale do świąt zdąży! 😉

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańsk.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Budzyń
Świetlica Caritas im. bł. Alicji Kotowskiej