Wczoraj wieczorem na Jesionowej panowały włoskie klimaty. Po raz drugi w historii Centrum Wolontariatu odbył się włoski pojedynek kulinarny. Do rywalizacji przystąpiły dwie drużyny: drużyna Zuzi w składzie Zuzia, Aga i Magda oraz drużyna Marka w składzie Marek, Edyta i Kinga. Każda z ekip przygotowywała jedno danie i jeden deser. Wszystko było przepyszne! Ostatecznie z dań głównych wygrało ravioli ze szpinakiem, a z deserów mufinki tiramisu. Bardzo dziękujemy naszym lokalnym „masterchefom”.
W międzyczasie pozostali uczestnicy mogli wziąć udział w spotkaniu z blogerką Moniką Pryśko na temat tego, co robić, żeby nie marnować żywności. Ideologia „less waste” to coś, co jest nam bardzo bliskie i cieszymy się, że możemy zarażać tym innych. Wspólnie przygotowaliśmy też pyszny i bardzo łatwy do zrobienia serek z jogurtów greckich.
Na kolejne gotowanie zapraszamy po wakacjach – już mamy pomysł co to będzie.
Tekst: A. Szostek
Zdjęcia: K. Klonowska/ A. Szostek