Niedawno , my Kasztany, wyruszyliśmy do wielobarwnej i słonecznej Azji! Mówi się, że podróże kształcą, a zatem tematem naszej wycieczki była kuchnia azjatycka. Dotarliśmy na egzotyczne Filipiny, zatrzymaliśmy się na lazurowych wybrzeżach Tajlandii. Oczywiście na naszej trasie nie mogło również zabraknąć orientalnych Indii, oryginalnych Chin i Japonii. Dowiedzieliśmy się, że kuchnie z każdych tych przystanków sporo się od siebie różnią, a każda z nich na pewno kontrastuje z naszą polską. Mimo to jednogłośnie doszliśmy do wniosku, że to co inne i nowe wcale nie musi być gorsze od tego co już znamy. Tym samym nauczyliśmy się poszerzać własne horyzonty i wzbudziliśmy naszą ciekawość do świata. Prawie każdy z nas zdobył się na odwagę, aby zasmakować na własnej skórze, a dosłowniej można byłoby rzec – na własnym języku – typowych dla kuchni azjatyckiej smaków. Przekonaliśmy się, że imbir, goździki oraz cynamon przez ich intensywny i ostry smak nie przejdą niezauważone przez nasze gardła. Od dziś już wiemy z czym kojarzyć kuchnie azjatycką zaczynając od ryżu, ryb, owoców takich jak ananasy, kokosy, melony kończąc na przyprawach takich jak np. papryczka chili, curry i kurkuma. Na koniec aby, nabrać sił po tej długiej i fascynującej przygodzie postanowiliśmy posilić się czymś konkretniejszym, a co za tym idzie zamieniliśmy się w kucharzy i wspólnie przyrządziliśmy popularną chińską potrawę, czyli sajgonki. Było naprawdę smacznie!
Wszystko co dobre się kiedyś kończy nasza wyprawa również musiała dobiec końca. Jednak to nie nasza ostatnia podróż. Na pewno jeszcze odwiedzimy kolejny kontynent i dowiemy się jak tam wyglądają talerze! Może i znajdziemy Żółty Talerz 🙂 tak jak nazwa programu dzięki któremy zorganozowaliśmy zajęcia.
Projekt Żółty Talerz jest finansowany przez Kulczyk Fundation.
Fot. M.P.; A.Sz-G; J.L.
Działalność placówki sfinansowano ze środków Miasta Gdańska.