21.10.2021r. był dniem z pysznym, owocowym deserem. Okazało się, że są to soczyste, okrąglutkie winogrona. Dzięki współpracy z Kulczyk Foundation nasi podopieczni poznają często nowe smaki oraz dowiadują się, że mogą one być alternatywną formą do cukrowych deserów, które często spożywają w swoich domach. Okazuje się również, że te owocowe propozycje są równie pyszne, a do tego o wiele zdrowsze o czym rozmawiamy z naszymi dzieciakami podczas pogadanek i kręgów.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Działania dofinansowano ze środków Miasta Gdańsk.

Fot. S. Hebel-Kujawska