Zawitaliśmy do Zielonej Szkoły w Staniszewie.
Przedstawiono nam regulamin ośrodka, po czym udaliśmy się do przydzielonych nam pokoi. Poznaliśmy nowe koleżanki i kolegów, aby razem wyruszyć w teren. Podziwialiśmy krajobrazy, przeszliśmy ścieżkę edukacyjną z owadami, obserwowaliśmy krówki pasące się na pobliskim polu, poznaliśmy cały teren. To był dzień pełen emocji i nowych doświadczeń.
Drugiego dnia piekliśmy bułeczki z Kołem Gospodyń Wiejskich w Staniszewie.
Zagniataliśmy ciasto, nadawaliśmy mu kształty, obsypaliśmy kruszonką i po upieczeniu w piecu chlebowym zajadaliśmy nasze pyszne wypieki. Było smacznie i wesoło. Drugi dzień to również wyprawa nad jezioro, poznanie okolicy, robienie plakatów na drzwi pokojów. W czasie wolnym kolorowanki, włóczki, gra w piłkę, berka i co tylko udało nam się wymyślić!
Słoneczne, niedzielne przedpołudnie spędziliśmy na balonowej bitwie!
Było dużo zabawy, wody, śmiechu i biegania. Mieliśmy sporą dawkę pozytywnego czasu. A że w taką pogodę ochłody było nam jeszcze mało, uruchomiliśmy ogrodowego węża. Ale było głośno od tych pisków radości!  Na zakończenie zabawy ogłosiliśmy konkurs: kto pozbiera najwięcej resztek po balonach. Uczymy się dbania o to, co wokół nas.
Wygrali Borys, Valeriia i Julia, którym gratulujemy i wręczamy słodkie nagrody wraz z materiałami przekazanymi nam przez Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku.
Drugą część dnia spędziliśmy na placu zabaw. Nie wystraszyła nas wietrzna i pochmurna pogoda. I dobrze! Po chwili wyszło piękne słońce.  Fikaliśmy, biegaliśmy, skakaliśmy, wspinaliśmy się i zjeżdżaliśmy. Integracja pełną parą.
Kolejne zajęcia to  „Survival i bushcraft” z Panem Arturem Sikorskim.
Spowodowały, że trochę opadliśmy z sił. 8km. 3 godziny spaceru. Wspinaczka i trawers po stromych zboczach. Dużo świeżego powietrza, las, przyroda i wiejskie krajobrazy. Dowiedzieliśmy się sporo, widzieliśmy jeszcze więcej, a wysiłku w wyprawę włożyliśmy całe mnóstwo!
Warsztaty czekolady!
 Cóż to było za słodkie szaleństwo!  Posypki, wiórki, kolorowe literki, serduszka, rodzynki, żurawina, orzeszki, drażetki i wiele innych, ozdobiły nasze tabliczki czekolady. Każdy wybrał ulubione składniki i ułożył je jako nadzienie. Tak przygotowane formy zalaliśmy czekoladą. Ich spód także został spersonalizowany.
Po lekkim schłodzeniu ułożyliśmy we własnoręcznie ozdobionych pudełkach. Po całej nocy i schłodzeniu w lodówce, jutro będą gotowe do zjedzenia lub zabrania ze sobą jako pamiątkę z kolonii czy prezent dla bliskiej osoby.
Dzień 4 to również wizyta w Sanktuarium Matki Boskiej Sianowskiej – Królowej Kaszub.
W drodze nad jezioro wstąpiliśmy do tego uroczego kościółka na chwilę kontemplacji. A nad jeziorem wspólne granie, relaks na kocach piknikowych, trochę ćwiczeń na siłowni pod chmurką, czyli dla każdego coś miłego.
Pierwsza część naszych przedpołudniowych zajęć kolejnego dnia to warsztaty w terenie i praca na łonie natury.
Przeszliśmy ścieżkę edukacyjną, poznając owady zamieszkujące łąkę, rośliny i owoce oraz ich właściwości: kolory, strukturę. Zbieraliśmy również dary natury do stworzenia obrazka przedstawiającego nasze skojarzenie z kolonią i Staniszewem. Posłużyły do drugiej części zajęć, w której tworzyliśmy piękne rzeczy.
Uczyliśmy się robić papier czerpany.
Wykorzystując odpadki biurowe, zrobiliśmy z nich pulpę, którą następnie nakładaliśmy na sito i odsączaliśmy z niej wodę.  Wałkowaliśmy, aby była jedynie lekko wilgotna. W takiej formie mogliśmy nałożyć wzory z serwetek. Zostawiliśmy je do wysuszenia.
Zajęcia pszczelarskie i robienie świeczek z węzy pszczelej.
Dowiedzieliśmy się do czego służy węza i że to w niej pszczółki gromadzą nektar, z którego produkują miodek. Każdy dostał arkusz węzy i tylko od niego zależało ile i w jakim kształcie świeczek wykona. Można było w środku wykorzystać płatki lawendy i róży, aby dodać jej aromatu; a na zewnątrz, aby pięknie wyglądała. Dzieciom zajęcia bardzo się podobały i świeczki były na prawdę pomysłowe i rozmaitych kształtów: dziobaki, myszki, serduszka, ludziki i tradycyjne.
Costerina Park i Piana Party!
Najlepszy, najzabawniejszy, pełen emocji dzień!
Odwiedziliśmy rodzinny park rozrywki, w którym:
– graliśmy w bule
– rozegraliśmy partię mini golfa
– układaliśmy najwyższą wieżę z drewnianych klocków
– przesiewaliśmy bursztyn
– chodziliśmy po parku linowym
Nasze wieczorne zajęcia, które przybliżyły nam życie nietoperzy
Nie tylko dowiedzieliśmy się więcej o ilości gatunków występujących w samej Polsce (28), ale także o tym jak są zbudowane, jak żyją, czym się odżywiają i jakie mają wyjątkowe zdolności. Dzięki specjalnej aparaturze (detektorom dźwięku), mogliśmy je również usłyszeć podczas spaceru, na który wybraliśmy się późnym wieczorem.
Zanim powrót…
Podsumowaliśmy sobie tegoroczną kolonie:
roztrzygnęliśmy konkurs na najczystszy pokój, najbardziej kulturalną osobę przy stole, wybraliśmy najlepszych kolonistów i doceniliśmy wkład w poszczególne zadania wykonywane podczas wyjazdu. Dla zwycięzców, ale nie tylko, czekały nagrody, które otrzymaliśmy od:
Muzeum II Wojny Światowej, SKM Trójmiasto, Lechia Gdańsk, i Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku. Jesteśmy ogromnie wdzięczni za każdy gadżet i upominek, który mogli otrzymać uczestnicy kolonii na jej zakończenie