W sierpniu w naszej świetlicy dużo się działo.

Ćwiczyliśmy naszą umiejętność improwizacji podczas lekcji teatralnej w Teatrze Wybrzeże, to były zajęcia pełne zabawy i śmiechu. Było super.

Innego dnia zwiedzaliśmy Zbiornik Wodny Stary Sobieski, a po drodze zdążyliśmy zwiedzić kampus Politechniki Gdańskiej oraz punkt widokowy nad zbiornikiem, gdzie mogliśmy odpocząć przy pięknych widokach na Gdańsk.

Kiedy indziej szaleliśmy na trampolinach, gdzie zużyliśmy dużo energii w zamian za masę uśmiechu i wyrzut endorfin.

W ciepłe dni warto się ochłodzić w wodzie, dlatego i my korzystaliśmy z oferty pływalni miejskich.

W czasie wakacji warto rozwijać się i zdobywać nową wiedzę i umiejętności dlatego wraz z grupą Hakersi poznaliśmy metodę druku 3D i wydrukowaliśmy własne projekty. Technologia ta ma coraz większe znaczenie w wielu dziedzinach zatem zdobyta wiedza i doświadczenie przyda się nam w przyszłości. Hakersi również przeprowadzili z nami lekcje obsługi sprzętu muzycznego gdzie tworzyliśmy własne muzyczne remiksy. Bawiliśmy się bardzo dobrze.

W ramach poszerzania wiedzy odwiedziliśmy Dwór Artusa- Muzeum Gdańska, gdzie dowiedzieliśmy się wiele o stylu życia dawnych gdańszczan. Poznaliśmy wiele mitów i legend, które przez wieki fascynowały bywalców dworu.

Kolejnym zbiornikiem wody na naszej liście do odwiedzenia w te wakacje był Zbiornik Wody Stara Orunia. Poznaliśmy tam historię wodociągów oraz spotkaliśmy tamtejszych mieszkańców- nietoperze. Poświęciliśmy też chwilę czasu na oglądanie naszego miasta i dzielnicy Orunia z punktu widokowego obok zbiornika.

Pod koniec sierpnia poznaliśmy przygody Zaka i Wowo: Tropicieli Magii, jest to bajka o sile przyjaźni, rodzinie i wartościach o które warto zawalczyć. Następnie wraz z Klubem Młodzieżowym realizowaliśmy projekt GFM “Gdańsk z Kajaka”, gdzie płynąc po wewnętrznych wodach miasta poznaliśmy jego trzy oblicza: historycznej potęgi, portowej codzienności i pięknej natury.

Projekt dofinansowano w ramach Gdańskiego Funduszu Młodzieżowego ze środków Miasta Gdańska

Wakacje zakończyliśmy z wielkim hukiem na zabawie w Parku Rozrywki Czarogrody. Było fantastycznie, korzystaliśmy z licznych atrakcji parku zjeżdżalni wodnych, karuzeli, trampolin, dmuchańców i wielu innych. Wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni. Było fantastycznie.

Już czekamy na kolejne wakacje 😊, a przed nami nowy rok szkolny. Życzymy sobie i Wam dużo wytrwałości i dobrych myśli.

Kto ma ochotę bliżej wnikliwiej się tematom przyjrzeć zapraszamy na  nasz profil na Facebooku:

Działalność placówki jest finansowana ze środków Miasta Gdańska.

-Kasztany-