Aby poznać temat ostatnich zajęć, musieliśmy odkodować obrazek. Wskazówki, według których kolorowaliśmy właściwe kratki, doprowadziły nas do rozwiązania, jakim okazało się jabłko. Rozmawialiśmy zatem o jego właściwościach, odmianach, budowie i potrawach, które można z niego zrobić. Okazało się, że wielu z nas uwielbia sok jabłkowy, racuchy z jabłkami, szarlotkę czy dżem jabłkowy. Oczywiście jabłko jako sam owoc również cieszy się wśród nas dużą popularnością. Po części teoretycznej nie mogło zabraknąć części praktycznej, podczas której spróbowaliśmy ciast z jabłkami, soku i owocu na surowo. To była solidna dawka witamin!
Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańsk. Działania współfinansowane ze środków Kulczyk Foundation w ramach programu Żółty Talerz.
Autor tekstu i zdjęć: Angelika Budzyń
Świetlica Caritas im. bł. Alicji Kotowskiej
Ul. Dobra 8, Gdańsk