Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci stworzony przez Kulczyk Foundation poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym.
Program realizowany jest przy współudziale największych polskich organizacji pozarządowych:
– Caritas diecezjalnymi,
– Polskim Czerwonym Krzyżem,
– SOS Wioskami Dziecięcymi,
– Towarzystwem Przyjaciół Dzieci,
a także placówkami szkolnymi i przedszkolnymi.
W ramach programu są realizowane cztery strategiczne cele:
1. Więcej dzieci jedzących w stołówce
2. Lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie
3. Mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci
4. Łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu
Program, poza realizacją czterech strategicznych celów, kładzie nacisk na następujące wyzwania:
– Należy mówić o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.
– Dziecko zje dobrze tylko wtedy, jeśli wszystkim wokół będzie na tym zależało.
– Także samo dziecko, jeśli damy mu taką wiedzę, może nauczyć dorosłych, co znaczy prawidłowe żywienie!