Pierwszy dzień kolonii – dzieci zakwaterowane, zapoznane z terenem, pierwsze zabawy integracyjne.

Kolejnego dnia wyjazdu świętowaliśmy przy torcie urodziny Oliwii i Alinki. Prezenty, cukierki i wspólnie zaśpiewane „Sto lat” wprawiło wszystkich w dobry nastrój. Było również artystycznie: ozdobiliśmy swoje eko torby. Wyszły fantastycznie!

Dzień 3 to wyjście na plażę i kąpiele morskie pod okiem ratowników. Niektórzy to nawet próbowali się przekopać na drugą stronę ziemi. Po południu pyszne lody! Ależ one nam smakowały po czasie spędzonym na plaży. Wieczór natomiast był pełen emocji i zadań, odbyło się bowiem pasowanie na kolonistę. Śmiechu co nie miara, bo trzeba się było przedstawić z językiem na wierzchu. Smaki: słony, kwaśny i ostry – cytryna z solą i sos tabasco! Dali radę! Jako że wszyscy wykonali zadania, każdy otrzymał swoje unikatowe kolonijne imię.

Dzień 4 był z kolei bardzo intensywny. Przedpołudnie spędzone na plaży i kąpielach morskich pod okiem ratowników. Wyszaleliśmy się w morzu przeskakując fale i chlapiąc się wodą. Następnie zajęcia plastyczne i własnoręcznie zrobione pamiątki z wyjazdu: rybki z pianek z breloczkiem „Ostrowo”. Koniec dnia to teatr pod chmurką i przedstawienie „Baśń o sobotniej górze”.

Tuż przed wyjazdem spędziliśmy czas w Sea Parku. Pokazy fok, roller coaster, miniatury latarni, statek do góry nogami i Wodnik, małpi gaj czy pokaz filmowy z Błękitkiem w roli głównej to najważniejsze atrakcje tego miejsca. To był aktywnie spędzony dzień, pełen śmiechu i pozytywnych emocji.

Ostatniego dnia żegnaliśmy się z Ostrowem. Zabraliśmy ze sobą mnóstwo cudownych wspomnień – obdarowani upominkami i pamiątkami mile spędzonego czasu razem wróciliśmy do Gdańska.